
Teknoloji Sektöründe Açık Ofisler çağımızın popülerleri arasındaki yerini aldı. Bilişimden, yazılıma, robotik teknolojilerden, e-ticarete teknoloji şirketlerinin sayısı her geçen gün artıyor. Teknolojik gelişmelerdeki ivme hiç duymadığımız alanlarda yeni bir startup markanın ortaya çıkmasıyla devam edip gidiyor. Bu elbette oldukça normal hatta sevindirici.
Çünkü millet Metaverse’lerde gezerken biz hala Playstation cafelerde takıyor olsaydık, gözyaşları sel olabilirdi. Her neyse gelelim asıl meseleye bu büyüklü küçüklü teknoloji şirketleri hayatımıza öyle bir şey getirdi ki hepimiz ofislerimizde etrafımıza bakar olduk. Oyun parkına benzeyen renkleri, açık ofisleri ve aktivite zonları ile bambaşka bir dünya çıktı karşımıza. Başta yurtdışında görüp bize uğramaz dediğimiz ofislerde arkadaşlarımız çalışmaya başlayınca biraz hasetleşmedik desek yalan olur. Bu durum aslında sadece dekorasyonla değil değişen iş kültürü ile alakalıydı. Burada her şey daha flat, hiyerarşi ve kariyer kapışmalarının yerini huzur almış gibiydi. Peki, as üst ilişkisini ekip ruhuna ve eşitliğin atmosferine dönüştüren şey neydi? Elbette tüm çalışanları bir arada toplayan açık ofisler. Peki, teknoloji sektöründe açık ofisler, çalışanları nasıl etkiliyor?
Bu içerikte iyisiyle kötüsüyle açık ofislere yakından bakalım istedik. Açık ofis nedir? Özellikle teknoloji şirketleri neden açık ofisleri benimsedi.
Ne Çeşit Bir Verimlilik?
Teknoloji şirketlerinin açık plan ofis tercih etmelerinin birçok sebebi var. İlk olarak mevcut metrekareyi daha verimli planlamayı sağladığını ve daha ekonomik olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca çalışanlar arasında da etkileşimi artırdığına inanılıyor ki bunun da ekip ruhu, iş tatmini, verimlilik konularında avantaj sağladığı çok açık. Birçok araştırma da bu durumu destekliyor gözüküyor. Yani departmanlar arası iletişimin bir kafa kaldırma mesafesinde olduğunu düşünürsek iletişim hızlanıyor.

Handikaplar Yok Değil?
Tabi ki öyle her şey süt liman değil. En çok sıkıntı yaşanan konu ise mahremiyet ve gürültü. Çünkü çalışanlardan biri telefonda iş bağlamaya çalışırken, öteki hesap yapmaya çalışıyor. Bu da haliyle küçük sinir ataklarını tetikliyor. Aslında işin sırrı doğru planlamada. Örneğin Microsoft bu sorunu çözümlemek için ofisin bazı bölümlerine “mahalle odaları” verilen odalar yerleştirdi. Bu şekilde telefon görüşmeleri vb anlarda alışanlar bu ofisleri kullanmaya başladılar.
Siz de Ofis tasarımı konusunda uzman bir şekilde dekore etmek ve bir iç mimar dokunuşu eklemek isterseniz; Ankara Iç Mimarlik, sektörün yaratıcı, garantili ve kaliteli isler yapan, Ankara’nın güvenilir markasıdır. Telefon: 0312 232 5555

Nasıl Planlanmalı?
Departmanlar arası ilişkiyi gözeten bir oturma düzeni kurmak ilk adım olabilir. Bununla birlikte sesi yalıtan, ekoyu önleyen akustik malzemeler seçmelisiniz. Açık plan dahi olsa mutlaka mahremiyeti sağlayacak ortak kullanım alanları kullanmalısınız. En kolay çözüm ise bu iş için bir iç mimarlık firmasından danışmanlık almak.
Teknoloji sektöründe açık ofisler konusu ilginizi çektiyse fazlasını inceleyin! teknoloji ofisi tasarımı sayfamızdan tüm çeşitleri inceleyerek, tercihiniz kapsamında önceliklendirebilirsiniz.